O olejkach roślinnych w pielęgnacji już pisaliśmy. I raczej tak prędko nie skończymy tego tematu, ponieważ olejków oraz maseł, które można wykorzystać do pielęgnacji jest całe multum. Dziś jednak chcemy opowiedzieć Wam trochę o olejku z czarnuszki.

Jeśli chcecie poznać właściwości, zastosowania oraz wpływ na skórę olejku z czarnego kminu, to czytajcie dalej.

Czym jest czarnuszka?

Czarnuszka siewna jest rośliną, która swe korzenie ma w Iraku oraz Turcji. Czarnuszkę możemy spotkać również pod nazwą Nigella sativa oraz jako kmin czarny. Obecnie, czarnuszka najpowszechniej uprawiania jest na terenach południowej Europy.

Jest to przepiękna roślina o niebieskich kwiatach, na którą możemy natknąć się również w Polsce. Jednak w czarnuszce najcenniejsze są jej nasiona, z których tłoczony jest olej o wielu cennych właściwościach. Przygotowany olej ma barwę od miodowo złotej do ciemnobrązowej.

Co zawiera olejek z czarnuszki?

Olejek z czarnuszki posiada wiele cennych dla naszej skóry substancji odżywczych. Pośród nich znajdziemy wiele kwasów tłuszczowych, alkaloidów oraz witamin.

Zaliczamy do nich takie składniki olejku jak:

  • kwas linolowy,
  • kwas alfa-linolenowy,
  • kwas eikozadienowy,
  • kwas palmitynowy,
  • kwas mirystynowy,
  • nigellina,
  • nigellamina,
  • nigellidyna,
  • nigellicyna,
  • witamina A,
  • witamina B1,
  • witamina B3,
  • witamina B6,
  • witamina E,
  • witamina F.
olejek z czarnuszki na twarz - gocranberry.pl
Jaki wpływ na skórę ma olejek z czarnuszki?

Właściwości olejku z czarnuszki

Duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych w olejku z czarnuszki wnikają w powierzchniowe warstwy skóry i zwiększają one dzięki temu poziom jej nawodnienia. Efektem końcowym tego procesu jest widocznie nawilżona skóra twarzy bez najmniejszych oznak przesuszenia.

Jednak nawet takie powierzchowne nawilżenie skóry potrafi zdziałać wiele. Dzięki temu możemy pozbyć się przebarwień, a nawet niedużej wielkości blizn.

Znajdujące się w olejku z czarnuszki witaminy A oraz E również poprawiają nawilżenie skóry i zapobiegają zarówno jej przesuszaniu się, jak i nadmiernemu wydzielaniu sebum.

Dodatkowym atutem jest to, że witamina A w połączeniu z witaminą E wzmacniają wzajemnie swój pozytywny wpływ na skórę twarzy. Warto zaznaczyć, że obie witaminy są także dość silnymi antyoksydantami, które skutecznie chronią naszą skórę przed działaniem wolnych rodników oraz tworzeniem się nowych oznak starzenia.

Olejek z czarnuszki nie posiada substancji, które chroniłyby naszą twarz przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, jednak składniki nawilżające oraz odżywcze pozwalają na zapewnienie skórze należytej opieki w trakcie opalania, jak i łagodzenia potencjalnych podrażnień spowodowanych długotrwałym wystawieniem na słońce.

Olejek z czarnuszki jako sposób na trądzik?

Olejek z czarnuszki wykazuje więcej właściwości niż wyłącznie działanie odżywcze czy nawilżające. Duże znaczenie ma bowiem działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne tego olejku. Dzięki temu olejek ten przysłuży się osobom, które borykają się ze stanami zapalnymi skóry.

Właściwości przeciwzapalne oraz antybakteryjne sprawiają, że olej ten jest nieoceniony w walce z trądzikiem, ponieważ nie pozwala na namnażanie się bakterii, a także zwalcza powstające oraz istniejące już stany zapalne na skórze twarzy.

Kto może używać olejku z czarnuszki?

Olejek z czarnego kminu należy do grupy olejków, które nie wykazują skłonności do zapychania porów. Inaczej rzecz ujmując, olej ten nie jest substancją komedogenną. Pozwala to na jego stosowanie przy każdym typie cery. Jednak szczególnie zadowoleni z efektów używania olejku z czarnuszki będą osoby posiadające cerę:

  • mieszaną,
  • tłustą,
  • wrażliwą,
  • problematyczną,
  • ze skłonnością do trądziku,
  • ze skłonnością do zapychania.

Czy olejek z czarnuszki może być stosowany przez kobiety w ciąży?

Czarnuszka to roślina, która obfituje w wiele substancji aktywnych. Podobnie rzecz się ma z olejkiem z tej rośliny. Chociaż dopuszczalne jest stosowanie zewnętrzne oleju z czarnego kminu to lepiej jednak zachować w tej kwestii ostrożność.

Co zyskamy dzięki regularnemu stosowaniu olejku z czarnuszki na twarz?

Stosowanie olejku z czarnuszki ma zbawienny wpływ na naszą cerę. Nie ulega to wątpliwości. Jednak pierwsze widoczne gołym okiem efekty uzyskamy dopiero po około miesiącu regularnego stosowania tego olejku.

Cera stanie się bardziej matowa, przestanie się nadmiernie przetłuszczać. Zniknie również większość stanów zapalnych skóry i rzadziej będą tworzyły się nowe wypryski.

Jednak na początku stosowania olejku efekt może być odwrotny od końcowego. Skóra będzie się oczyszczać i przez to będziemy zmagać się przez około 2 tygodnie z dużym nasileniem wyprysków na twarzy.

olejek z czarnuszki na twarz - gocranberry.pl
Czy z dobrodziejstw olejku z czarnuszki może korzystać każdy?

Jak stosować olejek z czarnuszki?

Olejek z czarnuszki możemy stosować bezpośrednio na skórę, jak i dodawać do innych kosmetyków pielęgnacyjnych, z których korzystamy na co dzień.

Samego olejku nie musimy jednak nakładać w taki sam sposób jak krem. Aplikowanie tego naturalnego kosmetyku będzie idealną okazją do przeprowadzenia masażu twarzy. W tym celu należy nanieść na twarz kilka kropel olejku, a następnie rozsmarowywać go powolnymi i kolistymi ruchami. Masaż twarzy należy zacząć od policzków, a następnie przejść do środka twarzy, czoła oraz brody. Olejek z czarnego kminu możemy stosować również na skórę wokół oczu.

Olejek z czarnuszki to także dobre rozwiązanie na pozbywanie się makijażu twarzy. Dzięki niemu zmyjemy nawet wodoodporne kosmetyki.

Gdzie możemy kupić olejek z czarnuszki siewnej?

Olej z czarnego kminu możemy zakupić w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością czy specjalistycznych sklepach z naturalnymi kosmetykami. Warto zaznaczyć, że olejek ten do celów kosmetycznych najłatwiej jest dostać w sklepach internetowych.

Producenci i ceny

Naturalny, nierafinowany olejek z czarnuszki znajdziemy w ofercie takich firm jak Efas, Naturplanet, Your Natural Side, Alepia, CHI czy Melo. Ceny zależą głównie od pojemności olejku i wahają się od około 10 do 70 złotych.

Czy korzystacie z olejku z czarnuszki w swojej codziennej pielęgnacji skóry twarzy? W jaki sposób najczęściej go nakładacie?

Dajcie znać w komentarzach.