Owoce to ta część żywności, której zdecydowanie nie należy pomijać w swojej diecie. Posiadają one wiele wartości odżywczych i witamin ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Do owoców, które mają wiele zastosowań w kuchni oraz posiadają właściwości zdrowotne należy żurawina. Jednak nie tylko w kulinariach można doświadczyć jej zbawiennego wpływu. Równie często, a może nawet częściej żurawina wykorzystywana jest do produkcji kosmetyków.

Czym dokładnie jest żurawina, jak działa oraz jakie jest jej zastosowanie, zarówno kulinarne, jak i kosmetyczne?

Czytajcie dalej.

Jakie są rodzaje żurawiny? Czy możemy spotkać ją rosnącą w naturalnych warunkach?

Czym jest żurawina?

Żurawina to krzewinka, czyli niewielkich rozmiarów krzew osiągający do około 60 centymetrów wysokości. Jest to roślina wiecznie zielona, wieloletnia.  

Charakteryzuje się ona ciemnozielonymi liśćmi oraz jasnoróżowymi, niemal białymi kwiatami kwitnącymi pod koniec czerwca. Owoce żurawiny to niewielkich rozmiarów czerwone kuleczki o kwaśnym smaku.

Pierwsze owoce można zauważyć na krzaczkach już na samym początku września. Zbiory jednak zaczynają się dopiero przy końcówce jesieni lub nawet wczesną zimą, pod warunkiem, że jest ona bezśnieżna.

Gdzie rośnie żurawina?

W Polsce rosnącą żurawinę możemy spotkać:

  • na Pomorzu,
  • na Podkarpaciu,
  • na Pojezierzu Mazurskim,
  • na Lubelszczyźnie.

Idealnym miejscem do rośnięcia żurawiny są tereny podmokłe, jak bagna czy torfowiska.

Jakie są odmiany żurawiny?

W kuchni oraz w kosmetologii zastosowanie znalazły dwa rodzaje żurawiny:

  • żurawina wielkoowocowa,
  • żurawina błotna.

Żurawina wielkoowocowa znana jest również pod nazwą żurawiny amerykańskiej.

Dlaczego?

Bo właśnie z terenów Kanady oraz północno-wschodnich rejonów Stanów Zjednoczonych pochodzi. Owoce tej żurawiny mogą osiągać wielkość nawet 2 centymetrów średnicy. Dodatkowo, odmiana ta nie jest podatna na choroby. Nie straszne jej także niskie temperatury.

Żurawina błotna to odmiana, którą możemy spotkać rosnącą w swoim naturalnym środowisku, zarówno w Polsce, jak i Stanach Zjednoczonych czy niektórych częściach Azji. Owoce tej żurawiny mają mniejsze rozmiary, a ich smak jest jeszcze bardziej kwaśny.

Co istotne, oba rodzaje żurawiny nie różnią się od siebie wiele jeśli chodzi o skład. Dzięki temu zastosowana w kosmetykach odmiana tej rośliny nie wpływa na działanie specyfiku.

żurawina - właściwości i zastosowanie - gocranberry.pl
Jakie działanie ma żurawina? Jakie witaminy zawiera?

Co zawiera żurawina?

Żurawina jak każdy owoc zawiera witaminy. Jednak ważne jest jakie dokładnie składniki odżywcze posiada.

Żurawina bogata jest w składniki takie jak:

  • witamina C,
  • witamina B1,
  • witamina B2,
  • witamina E,
  • witamina A,
  • kwas foliowy,
  • niacyna,
  • potas,
  • żelazo,
  • wapń,
  • fosfor,
  • sód,
  • błonnik,
  • kwas cytrynowy,
  • kwas jabłkowy.

Najwięcej witamin posiadają świeże owoce żurawiny. Można wtedy znaleźć w nich około 14 miligramów witaminy C w 100 gramach owoców. Obecne z owocach kwasy, kwas cytrynowy i kwas jabłkowy, stanowią przyczynę charakterystycznego, cierpkiego smaku żurawiny.

Ponadto, w żurawinie obecne są również antyoksydanty, flawonoidy oraz cukry, jak glukoza czy fruktoza.

Jakie właściwości posiada żurawina?

Żurawina posiada wiele substancji odżywczych, które pozytywnie wypływają na nasz organizm. Jednak nie wszystkie jej cudowne właściwości są nam jeszcze znane i ciągle dowiadujemy się o nowych.

Owoce żurawiny posiadają następujące właściwości:

  • wzmacniają odporność,
  • działają przeciwgrzybiczno,
  • wspierają wątrobę,
  • działają przeciwgorączkowo,
  • działają antybakteryjnie,
  • uelastyczniają i ujędrniają skórę,
  • zmniejszają ryzyko powstawania zmarszczek,
  • spowalniają procesy starzenia się skóry,
  • nawilżają i oczyszczają skórę,
  • zapobiegają wypadaniu włosów,
  • chronią farbowane włosy przed ich wyblaknięciem,
  • zapobiegają zakrzepom krwi oraz rozszerzają naczynia krwionośne.

Dzięki temu, oprócz stosowania w kuchni, żurawina jest równie często stosowana w medycynie oraz kosmetyce. Wspomaga ona bowiem leczenie chorób pęcherza i dróg moczowych oraz chorób związanych z jamą ustną czy układem krążenia.

Żurawina wspomaga również trawienie i poprawia pracę trzustki. Równie wiele pozytywnego wpływu żurawiny oraz kosmetyków, które ją zawierają można zauważyć poprzez poprawę kondycji skóry i włosów.

żurawina - właściwości i zastosowanie - gocranberry.pl
Jak żurawina wpływa na stan skóry i włosów?

W jakiej formie możemy spotkać żurawinę?

Świeże owoce żurawiny nie cieszą się wielką popularnością. Wszystko przez cechujący je kwaśny smak. Jednak nie stanowi to większego problemu.

Owoce żurawiny możemy spotkać w formie:

  • żurawiny suszonej,
  • żurawiny liofilizowanej,
  • żurawiny mrożonej,
  • konfitur,
  • herbat,
  • nalewek,
  • soków,
  • nektarów,
  • sosów.

Nawet jeśli nie należymy do miłośników to z łatwością możemy je przetworzyć i zrobić z nich sok bądź konfitury. Dużym atutem jest fakt, że świeże owoce żurawiny możemy przechowywać w lodówce nawet do 6 tygodni. Owoce te mogą nam posłużyć nie tylko do celów kulinarnych, ale także do zrobienia kosmetyków z dodatkiem tych owoców.

Zastosowanie żurawiny w kosmetyce

Zastosowanie żurawiny w kuchni ma wiele obliczy, jednak równie dużo możliwości daje nam ona w połączeniu z kosmetykami. Ze względu na właściwości owoców żurawiny, możemy spotkać się z wieloma kosmetykami, które ją zawierają. Najczęściej jest ona dodawana w formie olejku lub ekstraktu z żurawiny.

Na rynku dostępne są kosmetyki z żurawiną takie jak:

  • kremy do twarzy, stóp, dłoni,
  • balsamy i mleczka do ciała,
  • płyny micelarne,
  • odżywki, maski oraz szampony i farby do włosów.

Wróćmy jednak jeszcze na chwilę do żurawiny jako jedzenia. Chcemy przecież czerpać z jej właściwości jak najwięcej dobrego, a to co spożywamy również ma wpływ na stan naszej skóry.

Z czym podawać żurawinę?

Żurawina stanowi dodatek niemal uniwersalny. Idealnie nadaje się, zarówno do deserów, jak i mięs.

Konfitury z żurawiny będą idealnie komponowały się z naleśnikami, serem pleśniowym typu brie lub camembert oraz mięsem drobiowym. Zimą możemy dodać ją nawet do herbaty rozgrzewającej.

Sos żurawinowe odnajdzie się w duecie z różnego rodzaju serami, w tym wymienionymi wcześniej brie i camembert oraz mascarpone. Sos żurawinowy jest niezastąpiony do drobiu, szczególnie do mięsa indyczego, ale także do wołowiny.

Suszone oraz liofilizowane owoce żurawiny sprawdzą się jako dodatek do deserów, ciast czy płatków śniadaniowych.

Żurawina w każdej postaci jest idealna do wędlin i pasztetów. Ponadto, wiele osób dodaje przetwory z żurawiny również do zup mlecznych.

Dlaczego aż tyle treści poświęciliśmy żurawinie? Ponieważ może ona wpłynąć na kondycję naszej skóry i włosów, gdy jest spożywana, jak i poprzez bezpośrednio aplikowane kosmetyki

Więcej o żurawinie możecie poczytać tutaj, a posłuchacie o niej w filmiku poniżej:

Czy jesteście miłośnikami żurawiny? Wolicie stosować ją w kuchni czy mieć jako składnik kosmetyków?

Napiszcie w komentarzach.